Proxy Türleri Nelerdir? Proxy ile VPN Farkları

Proxy Türleri Nelerdir? Proxy ile VPN Farkları

Proxy türleri avantajları bakımından gizlilik ve güvenlik için oldukça iyi bir tercihtir. ‘Ara sunucu’ veya gateway (geçiş yolu) diye de bilinen proxy, genellikle yasaklı sitelere giriş amacıyla kullanılır. Öte yandan kimliğinin internet siteleri tarafından görülmesini istemeyenler İP adresini gizlemek için proxylere başvurur. Ayrıca proxy daha hızlı bir internet deneyimi sunar.

Türkiye’de Youtube erişimin yasaklandığı 2008 yılından itibaren kullanılmaya başlanan proxy, bugün de popüleritesini devam ettirmektedir. Proxy İP adresinizi kamufle eder ve sizi başka bir ülkeden internete giriyormuş gibi yansıtır.

Proxy ile engellenmiş tüm çevrimiçi içeriklere erişim sağlanır. Sansürlenmiş web siteleri, lisans kısıtlamaları nedeniyle ulaşılamayan TV programları buna örnektir. İçeriğin engellendiği konumda yaşıyorsanız ona ulaşmanın yolu proxy kullanmaktan geçer. Bu sayede trafiğiniz proxy sunucuları üzerinden yönlendirilir. İnternete o konumdan bağlanıyormuşsunuz gibi görünür, coğrafi sınırlamaları atlayabilirsiniz.

Proxy Çeşitleri Nelerdir?

Türlerine göre proxy sınıflandırması şöyle yapılabilir:

  1. Transparent (Saydam) Proxy Sunucuları: Ücretsizdir. Fakat İP adresini tam olarak gizlediği söylenemez. Verilerinizin her an ele geçirilme riski mevcuttur.
  2. Anonim Proxy Sunucuları: Bunlar hem yüksek hıza sahiptir, hem de saydam proxy sunucularına göre İP adresini daha iyi kamufle eder. Ücretsiz, ücretli ve trafik kotalı olmak üzere çeşitli seçenekleri vardır. Anonymous proxy sunucuları kendi arasında; High Anonimity Elite, Simple, Distorting Anonymous proxy olarak gruplandırılır. Ancak bu sunucularda proxy ismi göründüğü için siteler proxy kullandığınızı anlayabilir.
  3. Elite Proxy Sunucuları: Ücretlidir. Gizlilik ve hız bakımından en avantajlı alternatifin bu olduğu söylenebilir. Buna High Anonymity
  4. Simple Anonymous Proxy: Proxy İP adresi ile HTTP_X_FORWARDED_FOR bilgisi eşittir. Oysa bu bilgi standart anonim proxylerde yer almaz. Proxy adı gizlenmediği için sizin proxy arkasında bulunduğunuzu tespit edebilirler.
  5. Distorting Proxy: Bu proxy türünde ise HTTP_X_FORWARDED_FOR Bilgisi devamlı değişik bir İP adresi olarak gözükür.

Bağlantı Yöntemine Göre Proxyler

Kullandığı bağlantıya göre proxy türleri; SOCKS ile Web proxy sunucuları olarak ikiye ayrılır.

HTTP proxy sunucuları ekseriyetle İP adresini gizlemek için tercih edilir ve oldukça hızlıdır. SOCKS proxy sunucularının hızı daha düşüktür. Yasaklı bir sitede çevrimiçi oyun oynamak istiyorsanız tercihinizi web proxyden yana kullanmanız gerekir.

Çeşitlerine göre proxyler arasında SMTP Proxyden de söz edilebilir. Bu, güvenli bir biçimde e-posta göndermenize olanak tanıyan bir protokoldür. Bir mesajı tek seferde birçok kullanıcıya iletebilir.

Proxy ile VPN Arasındaki Farklar

Her ikisi de İP adresinizin gizlenmesini sağlar. Böylece internette anonim gezinme deneyimi sunar. Fakat çalışma biçimleri aynı değildir.

  1. VPN (Virtual Private Network) sunucusu trafiğinizi şifreler. Proxy sunucusunun böyle bir fonksiyonu yoktur. VPN hizmetiyle bilgisayar korsanlarına veya ISP takibine (internet servis sağlayıcısının sizi izlemesine) karşı korunabilirsiniz. Bunu proxy için söylemek mümkün değildir. Onun için proxy ile gezinirken web sitelerine TC kimlik numarası, kredi kartı şifresi gibi hassas bilgiler girmekten kaçınmanız önerilir.
  2. VPN’ler trafiğin tamamını yeniden yönlendirir. İşletim sistemi düzeyinde çalışırlar. Proxyler tam tersine uygulama düzeyinde çalışarak yeniden yönlendirme işlemini sadece belli bir tarayıcı veya uygulamanın trafiği üzerinde gerçekleştirirler.
  3. VPN, veri şifreleme konusunda proxylere göre daha yavaştır.
  4. Proxy sunucularında bağlantı kesilmesi daha yaygındır. VPN’ler proxylere kıyasla daha stabildir.


Yorumlar;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir